onderhoud

Onderhoud

Een levende, bloeiende en inspirerende tuin begint bij een vruchtbare, levende bodem. Vanuit deze gedachte verzorgt Tuinen & Teksten de kleine stukjes natuur rondom uw woning en kantoor.

fietskar_met_plantenGezond plantenleven begint met het voeden van de miljarden bacteriën, schimmels, wormen en ander bodemleven dat organisch materiaal omzet naar humus en plantenvoeding. Tuinen & Teksten onderscheidt zich door te werken vanuit dit ecologische inzicht. Met bodemanalyse, goede, biologische compost, toevoeging van micro-organismen en – waar nodig – organische meststoffen, stimuleert, revitaliseert en onderhoudt Tuinen & Teksten het bodemleven.

Hanneke Kroese: ‘Toen we hier net woonden, zag ik geen vogel. Nu zie ik ze overal en leeft de tuin. Daar genieten we volop van’.

Voorbeeldproject: kantoortuin St. Canisiussingel

handen_met_wormencompostCompost is er in vele kwaliteiten en prijzen. Vaak is het doods materiaal met kunstmest en zeer weinig echte voeding (micro-organismen) voor het bodemleven. Of het is vooral veengrond, afgegraven met onherstelbare schade aan het landschap. Tuinen & Teksten werkt daarom met levensrijke compost en organische bemesting van gecertificeerd biologische oorsprong. Dat betekent zuivere compost van bekende herkomst; geproduceerd met zorg voor natuur en milieu.

Mulchen: minder werk en bescherming

mulchen_met_cacaoIn de natuur bedekken wilde planten een kale bodem direct. Dit voorkomt erosie en zorgt voor behoud en voortzetting van het (bodem)leven. In de tuin gebeurt hetzelfde. Tuinen & Teksten bedekt daarom de tuinbodem met bodembedekkers (planten) en organisch materiaal. Dit laatste heet ‘mulchen’. Mulchen stimuleert het bodemleven, verbetert de bodemstructuur en beschermt tegen uitdroging, dichtslaan bij zware regen en vorstschade. Mulchen betekent minder gieten bij droogte én minder wieden, omdat ongewenste zaden moeilijker kiemen op een organisch afgedekte bodem.

Waarmee mulchen?

Cacaodoppen

gemulchte_voortuinDit restmateriaal uit de cacaofabriek verzuurt de bodem niet, verteert langzaam, is makkelijk aan te brengen en mooi om te zien. Tuinen & Teksten haalt de cacaodoppen zelf bij de fabriek.

Bladeren en plantenresten

paddenstoelenKosteloos mulchen doe je met kortgeknipte plantenresten, oud hooi en in de herfst met zachte bladeren van linde, kastanje of esdoorn. Het ‘goud’ ligt dan gewoon op straat. Tip: Composteer extra blad apart en geef het in het voorjaar als compost aan de bodem.

Kijken, zien, ruiken, ervaren, genieten. Een tuin vol leven verzacht, verfrist en inspireert. Voeding voor bodem én geest.

sluiten
volgende